Recept číslo 3
Tvarohové pšeno s hrozienkami
Recept číslo 2
Sladká ryža s banánom
Recept číslo 1
Tvarohová mňamka

Dukanova diéta

Dukanova diétaVo svete zdravej výživy a preferovania zdravého životného štýlu nemusíme tento dvojslovný výraz priveľmi predstavovať. Táto revolučná diéta pochádzajúca od francúzskeho lekára Pierra Dukana sa dočkala obrovskej slávy po celom svete. Zmena v stravovacom systéme podľa rád a odporúčaní tohto lekára priniesla úspech v otázke nadváhy a nadbytočných kilogramov tisíckam žien i mužov v najrôznejších kútoch sveta.

Prečo vyvolala táto diéta taký celosvetový ošiaľ a knihy tohto lekára sú jedny z najpredávanejších, prekladané do mnohých jazykov? Odpoveď na tieto otázky je až príliš jednoduchá, stačí, keď sa nad tým krátko zamyslíte. Väčšina ľudí prirodzene miluje voľnosť, nemajú radi obmedzenia, zákazy, príkazy a vo všeobecnosti slovo „musím“. A práve pointa Dukanovej diéty je v určitom zmysle spomínaná voľnosť, možnosť výberu zo sto povolených potravín, ktoré si môžete dávkovať kedykoľvek, vo svojvoľných kombináciách a v neobmedzenom množstve. Koho by, popravde, tieto skutočnosti nezlákali? Navyše sú médiá plné správ, aké významné osobnosti zhodili z váhy práve kvôli takémuto stravovaciemu systému.

Táto diéta je rozdelená do štyroch hlavných fáz. Prvá fáza sa nazýva „útočná“, pravdepodobne preto, že rýchlym spôsobom útočí na ručičku Vašej váhy. Pre mnohých ľudí je práve táto prvá fáza výrazne motivujúca. Dĺžka tejto fázy závisí od počtu kilogramov, ktorých sa chcete zbaviť, nemala by však prekročiť počet desať dní. V tejto fáze by ste mali prijímať čisté bielkoviny (hydina, chudé teľacie, hovädzie mäso, ryby, vajcia, otruby, nízkotučné mliečne výrobky). Dôležité je piť veľa vody, minimálne 1,5 litra vody denne.

Druhá fáza sa nazýva „výletná“, spočíva v striedaní čisto bielkovinových dní a bielkovinovo-zeleninových dní. Dĺžka tretej, „konsolidačnej“ fázy závisí od počtu kilogramov, ktoré ste schudli – platí pravidlo, že jeden stratený kilogram sa rovná desiatim dňom v konsolidačnej fáze. Prevažuje tu voľnejšie stravovanie, s pridaním jedného kusu ovocia za deň či dvoch krajcov tmavého celozrnného chleba. V tejto tretej fáze je dokonca možné dopriať si dvakrát za týždeň jedlo na základe vlastného želania, nie však dva dni po sebe. Taktiež je potrebné dodržať jedenkrát v týždni čisto bielkovinový deň.

Posledná fáza sa nazýva „stabilizačná“. Nie je už takmer v žiadnom zmysle a v ničom obmedzujúca, podmienkou je iba dodržať jedenkrát v týždni čisto bielkovinový deň. Majte vždy na pamäti, že stravovať sa treba naďalej s rozumom, zdravo a nevynechávať pravidelný pohyb, najlepšie je zaviesť si do života športovú záľubu.

Tieto štyri fázy sú presne naformulované s cieľom naštartovať a rozhýbať naše telo a udržať náš metabolizmus. Ak budete dodržiavať všetky zásady, nie je dôvod obávať sa ani jojo efektu. Zaujímavosťou je, že aj tento druh diéty už má mnohých odporcov. Tí sú presvedčení, že je Dukanova diéta iba akýmsi terajším výkrikom do tmy, že je stravovacím nezmyslom. Neveria tomu, že ľudia si zachovajú nižšiu váhu po celý zvyšok života, neveria, že sa táto diéta zázračne vymyká iným diétnym pokusom schudnúť. Považujú ju výlučne za módny hit a za klamlivú ilúziu dokonalosti. Môžeme však reálne zhodnotiť, že v každej oblasti života sa môžeme stretnúť aj s fanatickými zástancami určitých vecí, ktorí nepodajú svoje teórie veľmi vierohodne a zhadzujú tak tieň pochybnosti na zastávané aktivity. Netreba brať ani žiadnu z diét smrteľne vážne, treba si určiť životné hodnoty tak, aby diétne systémy neboli jediné priority našich životov, mať na pamäti, že pokiaľ k diétam pristupujeme zdravo a s nadhľadom, môžu nám zmeniť život a určite nás vedia urobiť svojím spôsobom aj šťastnejšími.