Recept číslo 3
Tvarohové pšeno s hrozienkami
Recept číslo 2
Sladká ryža s banánom
Recept číslo 1
Tvarohová mňamka

Čierny čaj

Čierny čajČierny čaj pochádza najčastejšie z plantáží v Afrike, v Indii, v Indonézii či na Srí Lanke. Čajové listy sa po zbere rozprestrú na zemi a nechajú zavädnúť. Podľa vlhkosti vzduchu tento proces trvá zhruba od 8 do 18 hodín a počas tohto procesu sa z čajových listov odparí 50 až 60% vody.

Ďalším procesom je rolovanie, keď šťava z listov začína na vzduchu oxidovať. Súčasné zvinutie čajových lístkov má významný vplyv na chuť i vzhľad čaju. Nasleduje fermentácia – za vyššej vlhkosti vzduchu, čo trvá niekoľko hodín. Ďalším procesom je sušenie v peci, na panviciach, čím sa proces fermentácie zastaví a obsah vody v čajových listoch sa zníži na minimum. Nasleduje triedenie, na ktoré sa často používajú špeciálne preosievacie stroje.

Čierny čaj je taktiež ložiskom zdraviu veľmi prospešných látok, ktoré znižujú výskyt srdcovocievnych ochorení a potláčajú vznik rakoviny. Čierny čaj zvyšuje mozgovú činnosť, bojuje proti nervozite a vzniku záťažových situácií a pomáha i znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Obsahuje viac kofeínu ako iné typy čajov, čo môže u niektorých ľudí spôsobovať nespavosť.

Od iných čajov sa líši dobou lúhovania – 3 – 5 minút. Rozdiel je pri aromatizovaných čiernych čajoch – 2,5 – 3 minúty.