Recept číslo 3
Tvarohové pšeno s hrozienkami
Recept číslo 2
Sladká ryža s banánom
Recept číslo 1
Tvarohová mňamka

Acai Berry

Acai BerryUž ste počuli o Acai Berry? Chcete sa dozvedieť viac o zdravotných prínosoch acai bobúľ a šťavy z nich?
Acai bobule sú často ponúkané obchodníkmi, ktorí hovoria, že je to jedno z elitných superjedál s vlastnosťami zabraňujúcimi starnutiu a podporujúcimi chudnutie. Niektorí výrobcovia používajú Acai bobule v kozmetike a kozmetických výrobkoch. Podporujú ale tieto tvrdenia o prínosoch acai aj vedecké štúdie?

Čo je Acai Berry?
Acai Berry je 2,5cm dlhé červenofialové ovocie. Pochádza z acai palmy (Euterpe oleracea), ktorá je pôvodom z Južnej a Strednej Ameriky.

Výskum acai berry bol zameraný na jeho možnú antioxidačnú aktivitu. Teoreticky môže táto aktivita pomôcť predchádzať chorobám spôsobeným oxidačným stresom ako sú srdcové ochorenia a rakovina.

Je acai berry zdravé?
Acai obsahuje niekoľko látok nazývaných antokyaníny a flavonoidy.

Slovo antokyanín pochádza z dvoch gréckych slov, ktoré znamenajú “rastlina” a “modrá”. Antokyaníny sú zodpovedné za červené, fialové a modré sfarbenie mnohých druhov ovocia, zeleniny a kvetov. Potraviny, ktoré sú najbohatšie na antokyaníny - ako sú čučoriedky, červené hrozno, červené víno a acai - sú veľmi silno sfarbené, od tmavofialovej až po čiernu.

Antokyaníny a flavonoidy sú účinné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo proti stresorom. Zohrávajú tiež úlohu v telesnom systéme bunkovej ochrany. Voľné radikály sú škodlivé vedľajšie produkty produkované telom. Konzumácia stravy bohatej na antioxidanty môže mať pozitívny vplyv na proces starnutia a postup chorôb tým, že neutralizuje voľné radikály.

Zmiernením deštruktívnej sily voľných radikálov môžu antioxidanty pomáhať znížiť riziko niektorých ochorení, ako sú srdcové ochorenia a rakovina.

Sú nejaké potvrdené zdravotné výhody Acai bobúľ?
Niektoré štúdie ukazujú, že dreň z acai má veľmi vysokú antioxidačnú kapacitu s ešte väčším obsahom antioxidantov ako brusnice, maliny, černice, jahody alebo čučoriedky. Štúdie stále prebiehajú a je priskoro robiť závery.

Ľudia jedia Acai bobule aby tak riešili rôzne zdravotné problémy. Zatiaľ však nie je známe, že by acai bobule mali iné zdravotné prínosy než tie, aké má aj iné podobné ovocie.

Môže acai berry podporiť chudnutie?
Vedci sa dozvedajú čoraz viac o funkčnej sile superjedál ako je acai berry. Hoci niektoré produkty na chudnutie obsahujú acai berry, len veľmi málo štúdií testovalo prínos acai pri podpore chudnutia.

Pre túto chvíľu platí, že mnoho štúdii preukázalo pozitívne účinky konzumácie stravy bohatej na antioxidanty. Niet pochýb o tom, že bobule a iné ovocie sú kľúčovou súčasťou zdravej stravy podporujúcej chudnutie. Stále však nie je isté, či má acai nejaké zvláštne schopnosti, ktoré vám pomôžu zbaviť sa nadbytočných kilogramov.

Prečo sa acai berry používa v kozmetických výrobkoch?
Niektoré druhy kozmetiky a kozmetických výrobkov majú na zozname zložiek acai olej. Je to preto, že acai olej je plný antioxidantov.

Štúdie ukazujú, že Acai olej môže byť bezpečnou alternatívou k iným tropickým olejom používaných v kozmetických produktoch, ako sú krémy na telo a tvár, prpravky proti starnutiu, šampóny a kondicionéry a ďalšie produkty. Keď je Acai olej spracovaný a uskladnený, hladina antioxidantov zostáva vysoká.

Majú acai bobule a acai šťava nejaké vedľajšie účinky?
Ak máte alergiu na peľ alebo trpíte precitlivenosťou na acai berry alebo podobné bobule, tomuto ovociu sa radšej vyhnite. Acai je pravdepodobne bezpečné ak je konzumované v primeraných množstvách.

Ďalšie informácie o produkte nájdete na stránkach predajcu : http://www.biome.sk/acai-berry-1000