Recept číslo 3
Tvarohové pšeno s hrozienkami
Recept číslo 2
Sladká ryža s banánom
Recept číslo 1
Tvarohová mňamka

Semienka Chia

Semienka ChiaSemienka Chia (Salvia hispanica) sa zaraďujú v dnešnej dobe medzi výnimočné, telu veľmi prospešné potraviny. Pestované boli už starými Aztékmi, kultúrou Mayov a ostatnými pôvodnými obyvateľmi Ameriky. Dokonca boli označované ako posvätná potravina, ktorá bola vysoko cenená. Zaujímavosťou je, že znovu bola objavená až po 500 rokoch. Máme teda vzácnu šancu využívať opäť jej silu a unikátne zloženie.

Najtypickejšou charakteristikou semienok Chia je, že pomáhajú udržiavať energiu počas celého dňa a ponúkajú mnoho zdravotných benefitov. Udržujú vyrovnanú hladinu cukrov v krvi - regulujú metabolizmus cukrov. Sú výborným zdrojom proteínom, vitamínov skupiny B, minerálov a sú výborným doplnkom do rôznych druhov jedál. Ich dôležitou vlastnosťou je vysoká antioxidačná aktivita. Podporujú tiež zdravé fungovanie kardiovaskulárneho systému, znižujú krvný tlak, sú bez obsahu syntetických pesticídov i herbicídov. Chia sú výborné tiež pri chudnutí na zahnanie hladu a pomáhajú taktiež zvyšovať koncentráciu. Sú 100%-tne bezlepkové.

Základná príprava Chia semienok je jednoduchá – necháme ich postáť v pohári s vodou cca 10 – 15 minút, kým nenapučia. Následne môžeme do nápoja pridať ovocnú šťavu, javorový sirup či inú obľúbenú potravinu. Vopred opražené a pomleté Chia semienka sa dajú výborne využiť ako prísada do jedál, do obilných kaší či pri pečení chleba.

Maximálna odporúčaná denná dávka Chia semienok je 25 gramov – dve čajové lyžičky. Chia sú najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín, neobsahujú cholesterol a môžu byť roky skladované bez poškodenia chuti.

Pestovanie Chia semienok je pomerne náročné a vyžaduje konkrétnu nadmorskú výšku. Priaznivci zdravého stravovania preto odporúčajú siahnuť po tejto „super potravine“ a využiť všetku energiu a silu, ktorú nám ponúka.