Recept číslo 3
Tvarohové pšeno s hrozienkami
Recept číslo 2
Sladká ryža s banánom
Recept číslo 1
Tvarohová mňamka

Zelený čaj

Zelený čajPoznáte nápoj, ktorý by mal viac pozitívnych účinkov na ľudský organizmus než zelený čaj? Číňania poznajú jeho účinky už od staroveku a je pre nich významným liekom už takmer 5000 rokov.

Tento druh čaju sa vyrába z čajových listov, ktoré neprešli v priebehu spracovania procesom vädnutia a fermentácie. Zostane tak zachovaná prirodzená farba čajového listu.

Okrem lahodnej chute a vône má zelený čaj významný fyziologický účinok. Zloženie tohto zázračného nápoja je prospešné najmä v prevencii rakoviny, hypertenzie, zvýšenej hmotnosti, aterosklerózy, hypercholestrolémie, zubného kazu, astmy a mnohých iných neduhov.

Odborníci odporúčajú piť zelený čaj aj viackrát denne, najmä pre obsah významných látok: polyfenolov, aminokyselín, vitamínov, kofeínu, antioxidantov, minerálov a iných.

Najnovšie výskumy dokazujú, že zelený čaj sa môže stať významným pomocníkom aj pre ľudí, ktorí držia diéty – pomáha pri spaľovaní kalórií. Kozmetický priemysel taktiež objavil výborné účinky tohto nápoja a jeho výťažky sú pridávané do mnohých produktov v tomto priemysle.

Ak teda vypijeme denne štyri či päť šálok tohto jedinečného nápoja, výrazne pomôžeme svojmu zdraviu a budeme sa prirodzene chrániť pred vznikom mnohých ochorení.

Zelený čaj znižuje riziko chrípky


Jedna z prvých štúdií s použitím zeleného čaju proti chrípke bola nasledujúca - kloktanie trikrát denne sa slabým roztokom zeleného čaju. Teória bola, že kloktanie môže zastaviť chrípkový vírus v krku. Tento predpoklad mal pravdu - zvýšila odolnosť u 10 % používateľov. V inej sofistikovanejšie štúdii vykonanej u 97 zdravých dospelých, patentovaná zmes Teanín a polyfenolov zeleného čaju bola použitá na tri mesiace počas chrípkovej sezóny. Táto štúdia bola randomizovaná, dvojito slepá, placebom kontrolovaná. Odberatelia zažili o 32 % menej ochorení a o 35 % menej symptomových dní.