Recept číslo 3
Tvarohové pšeno s hrozienkami
Recept číslo 2
Sladká ryža s banánom
Recept číslo 1
Tvarohová mňamka

Biely čaj

Biely čajBiely čaj je špecifický tým, že sa vyrába iba z horných lístkov a pupeňov – mimoriadne bielych výhonkov, ktoré neprechádzajú mechanickým spracovaním a ani oxidáciou. Zbierajú sa naň úplne mladé listové špičky. Biely čaj sa považuje za gurmánsky typ čaju a je perlou medzi čajmi.

Má jemnú arómu a je veľmi lahodný, bez náznakov horkosti. Čo sa týka sfarbenia, je takmer bezfarebný. Je to najjemnejší druh čaju, pretože sa z čajovníka zbierajú ešte nerozvinuté pupence, ktoré si zachovávajú plnú chuť .

Pri tomto druhu čaju je presne určená aj doba lúhovania, a to sedem minút. Tento časový interval by sa mal striktne dodržiavať, pretože ak skrátite či predĺžite tento časový úsek, oberiete sa o jedinečný zážitok z chuti a čerstvosti tohto čaju.

Pozitívne účinky čaju sú všeobecne známe, biely čaj má však aj výrazne antibakteriálne účinky a pôsobí preventívne proti vírusovým ochoreniam. Na organizmus má významné revitalizačné účinky. Taktiež znižuje hladinu zlého cholesterolu a pozitívne prospieva pri rakovine žalúdka a čriev.

Tento druh čaju je pomerne vzácny, pretože jeho púčiky sa môžu zberať len pár týždňov na začiatku čajovej sezóny. Pochádza z Číny, ale vo veľmi malom množstve i zo Srí Lanky a z Indie. Hlavným producentom je provincia Fujian. Obsahuje najmenej kofeínu zo všetkých čajov a najviac antioxidantov spomedzi iných druhov. Odporúča sa ochutiť ho škoricou, čím vznikne úžasný chuťový zážitok nielen pre čajových gurmánov.