Recept číslo 3
Tvarohové pšeno s hrozienkami
Recept číslo 2
Sladká ryža s banánom
Recept číslo 1
Tvarohová mňamka

Goji - kustovnica čínska

Goji - kustovnica čínskaPravdepodobne ste už aj vy počuli čosi o ovocí s atraktívnym názvom goji (godži) – inými slovami kustovnica čínska (Lycium chinensis). Je to kríkovitá rastlina dorastajúca do výšky 1 – 3 metre. Tento priam zázračný druh ovocia je považovaný za najhodnotnejší na Zemi! V tradičnej čínskej medicíne je goji liečivou potravinou výrazne podporujúcou dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. Pre dosiahnutie blahodarných účinkov stačí podľa odborníkov denne skonzumovať za malú hrsť goji – približne 20 - 30 gramov.

„Plody dlhovekosti“, ako sú goji často nazývané, rastú v úrodnej pôde v podhorských oblastiach na stredne veľkých kríkoch, ich domovinou sú západné a severné oblasti Číny, Tibet, Jáva, Japonsko a Stredná Ázia. Goji je v týchto oblastiach bežnou súčasťou jedálnička, čo sa odráža i na fakte, že tu žije obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi.

Zrelé plody goji sú sýtej červenooranžovej farby, zbierajú sa v čase letného slnovratu ľahkým strasením do plachty. Proces sušenia prebieha v polotieni, až kým nestratia väčšinu vody. Pestovanie i spracovanie je veľmi šetrné, bez umelého dosušovania či používania chemikálií. Zachovaná je tým „živosť“ a pravá hodnota goji. Veľkosťou pripomínajú hrozienka, chuť je veľmi príjemná. Je akousi zmesou brusníc, šípiek a jabĺk. Konzumovať sa dajú aj samotné, časté je však ich pridávanie do cereálnych zmesí, jogurtov či ovocných kokteilov. Špecialitou v Číne je príprava čaju z goji, pričom plody je možné zjesť aj po vylúhovaní.

Táto živinami nabitá potravina je svetovým unikátom: obsahuje 18 druhov aminokyselín, 21 stopových prvkov, vitamíny C, B1, B2, B6 a E i silné antioxidanty. Široké spektrum pozitívnych účinkov je nespočítateľné. Okrem toho, že predlžuje život, zvyšuje energiu a dodáva silu, znižuje krvný tlak a pôsobí omladzujúco. Taktiež podporuje chudnutie, chráni pred rakovinou, posilňuje srdce, zlepšuje zrak, pomáha pri bolestiach hlavy a závratoch. Buduje zdravú krv, bojuje so zápalmi či artritídou, podporuje pečeň, zlepšuje trávenie i pamäť. Spevňuje svaly a kosti, podporuje fungovanie obličiek, zlepšuje imunitu, zvyšuje plodnosť, zmierňuje úzkosť a stres a zabraňuje i raňajšej nevoľnosti v tehotenstve. Pomáha tíšiť dlhotrvajúci suchý kašeľ, zvyšuje odolnosť voči chorobám, udržuje rovnováhu krvného cukru i zdravú úroveň cholesterolu. Navyše zvyšuje libido a sexuálnu činnosť.

Zaujímavé sú i reakcie ľudí, ktorí už majú s užívaním goji skúsenosti:

„Po pravidelnej konzumácii goji som mohla znížiť dávky tabletiek na tlak zatiaľ na polovicu a taktiež mám lepšie výsledky po nefrologickom vyšetrení funkcie obličiek.“ (Alena, 53)

„Chválim po chuťovej stránke, chuť je veľmi lahodná, vynikajúce sú v jablčnom závine. Zobeme ich pri sledovaní televízie, čo je určite lepšie ako pojedanie čipsov.“ (Jana, 37)

„Čaj z kustovnice čínskej je veľmi kvalitný a chutný. Odporúčam.“ (Rado, 39)

„Pre krátku dobu užívania nemôžem posúdiť všetky reklamované účinky goji, ale odvar určite pôsobí antistresovo a má dobrý vplyv na zaspávanie a dobrý spánok.“ (Tamara, 29)

„Kustovnica sa mi dostala do rúk náhodou. Keď som si prečítal na internete, koľko má pozitívnych účinkov, začal som si ju kupovať pravidelne. Môžem naozaj odporučiť!“ (Ivan, 41)

„Tento zaujímavý produkt splnil moje očakávania najmä v období viróz.“ (Ela, 49)

„Veľmi sa mi páči variabilné využitie – ako sušené ovocie, základ pre čaj či zdravá prísada do šalátov aj koláčov.“ (Slávka, 29)